وکیل تسخیری از کجا بگیریم؟

وکیل تسخیری از کجا بگیریم؟

عنوان این مقاله عبارتست از: وکیل تسخیری از کجا بگیریم؟ تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

در صورت نیاز به مشاوره حقوقی با وکیل، می توانید با بهترین وکیل پایه یک در ارتباط باشید.

منظور از وکیل تسخیری چیست؟

به گزارش خبرگزاری دادپویان، بیان می دارد که: وکیل تسخیری، همه مردم براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حق دارند که در دعاوی از وکیل دادگستری استفاده نمایند. مطابق اصل 35 قانون اساسی، دو طرف دعوا حق دارند در مراجع قضایی برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر از نظر مالی توانایی گرفتن وکیل را نداشته باشند باید برای آنها امکانات تعیین وکیل فراهم شود.

مهمترین دلیل حضور وکیل دادگستری در دادگاه ها طرح شکایت صحیح و قرار گرفتن پرونده ها در مسیر درست قانونی و احقاق حقوق اصحاب دعوا است. زیرا اشخاصی که از رویه قانونی آگاهی درستی  ندارند با اقامه دعوی به شکل نا درست موجب تلف شدن وقت دادگاه ها می شوند.

بنابراین، حضور وکیل به دلیل آشنایی او با قوانین و رویه قضایی بسیار مثمر ثمر خواهد بود. لیکن اشخاص نباید به دلیل عدم توانایی مالی از برخوردار شدن وکیل محروم شوند. به همین دلیل قانون گذار برای جلوگیری از تضعیف حقوق آحاد مردم وکلای تسخیری را در اختیار آنان قرار داده است.

وکیل تسخیری از کجا بگیریم؟

بنابراین، وکالت تسخیری در مراجع قضایی، وکالتی است که از طرف دادسرا یا دادگاه کیفری برای اطراف دعوای کیفری مخصوصا متهمین پیش بینی شده است.

دولت ها در هر کشوری، وظیفه دارند در هر موردی که اجرای صحیح عدالت ایجاب نماید، امکان برخورداری از خدمات وکلای متخصص را برای افرادی که با دستگاه عدالت کیفری سر و کار دارند فراهم آورند.

بنابراین فلسفه وجودی ضروری بودن بودن حضور وکیل تسخیری در جرائم سنگین، مضاف بر تضمین اجرای اصل 35 و 37 قانون اساسی و تمهید امکانات برای برخورداری از این حق، اعتبار بخشیدن به دادرسی عادلانه می باشد.

در پرونده های کیفری در صورت عدم تمکن مالی متهم و احراز این موضوع توسط دادگاه ، وکیل تسخیری برای وی تعیین میگردد.

شرایط گرفتن وکیل تسخیری

 همانطور که گفته شد، در دعاوی کیفری، با وجود شرایط گرفتن وکیل تسخیری، برای متهم، وکیل تسخیری، مشخص می شود که دارای حدود اختیارات وکیل می باشد. حال، سوال آن است که چه شرایطی لازم است تا برای متهم، وکیل تسخیری انتخاب شود. در این بخش به بررسی شرایط گرفتن وکیل تسخیری خواهیم پرداخت.

  • حالت اول در شرایط گرفتن وکیل تسخیری، زمانی است که متهم از تمکن مالی، برای اخذ وکیل، برخوردار نباشد که در این صورت می تواند تا پایان اولین جلسه رسیدگی، از دادگاه رسیدگی کننده، تقاضای وکیل تسخیری نماید و دادگاه نیز در صورت احراز این موضوع، برای او وکیل تسخیری، انتخاب خواهد نمود.
  • حالت دوم، در شرایط گرفتن وکیل تسخیری، زمانی است که دادگاه، در صورت وکیل نداشتن متهم، حتی بدون درخواست وی نیز برای او، نصب وکیل تسخیری می نماید، این مورد در برخی جرایم و شرایط، جاری می باشد که ما در ادامه برخواهیم شمرد.

در صورتیکه، جرم  مورد رسیدگی در دادگاه کیفری یک، شامل جرائم موجب مجازات سلب حیات، حبس ابد و قطع عضو، جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با یک سوم دیه کامل یا بیش از آن و جرائم موجب مجازات تعزیری درجه چهار و بالاتر باشد.

در جرائم اطفال و نوجوانان که صلاحیت رسیدگی به آن، در دادگاه کیفری یک بوده یا مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل بوده و یا جرائم تعزیری درجه شش و بالاتر باشد و دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان، از ولی یا سرپرست قانونی وی درخواست نصب وکیل نموده و او از تعیین وکیل، استنکاف کرده یا وکیل در جلسه دادرسی، حاضر نشود.

جرائمی که مجازات آن، سلب حیات یا حبس ابد باشد و متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی، اقدام به معرفی وکیل نکند.

لازم به ذکر است، وجود یکی از جهات رد دادرس، بین وکیل تسخیری با طرف مقابل، شرکا و معاونان جرم یا وکلای آنان، موجب ممنوعیت وکیل از انجام وکالت در آن پرونده می باشد. جهات رد دادرس، شامل قرابت نسبی یا سببی، شکایت انتظامی، دعوای حقوقی یا کیفری می باشد.

مراحل و نحوه گرفتن وکیل تسخیری چیست؟

1- تعیین وکیل تسخیری بنا به درخواست متهم:

مطابق ماده 347 قانون آیین دادرسی کیفری: متهم می تواند تا پایان اولین جلسه رسیدگی از دادگاه تقاضا نماید وکیلی برای او تعیین شود. دادگاه رسیدگی کننده به امر کیفری در صورت احراز عدم توانایی مالی متهم، از بین وکلای حوزه قضایی و در صورت عدم امکان از نزدیک ترین حوزه قضایی، برای متهم وکیل تعیین می نماید. در صورتی که وکیل درخواست حق الوکاله نماید دادگاه حق الوکاله او را متناسب با اقدامات انجام شده، تعیین مینماید.

حسب تبصره ماده 347 قانون آیین دادرسی کیفری: هر گاه دادگاه حضور و دفاع وکیل را درخصوص بزه دیده یا قربانی جرم حتی در صورت عدم درخواست ایشان ضروری بداند و با تشخیص دادگاه مبنی الزامی بودن حضور وکیل و عدم توانایی مالی بزدیده، از بین وکالی حوزه قضایی و در صورت عدم امکان از نزدیک ترین حوزه قضایی، برای بزه دیده وکیل تعیین می شود.

وکیل تسخیری از کجا بگیریم؟

2- تعیین وکیل تسخیری بدون نیاز به درخواست متهم:

مطابق تبصره 2 ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری: در جرائمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است اگر متهم در مرحله تحقبقات مقدماتی (دادسرا ) اقدام به معرفی وکیل ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری تعیین مینماید.

بنابراین قانونگذار به صراحت داشتن وکیل در جرائم مستوجب مجازات سلب حیات یا حبس ابد را ضروری دانسته است.

موارد الزامی وکیل تسخیری چیست؟

مطابق ماده 348 قانون آیین دادرسی کیفری در جرائم موضوع ماده 302 بند های (الف و ب و پ و ت ) در صورتی که متهم خود وکیل معرفی ننماید و یا وکیل وی بدون اعلام عذرموجه در دادگاه حاضر نشود تعیین وکیل تسخیری برای متهم الزامی است.

با توجه به  ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری در جرائم ذیل تعیین وکیل الزامی است:

  • جرایم موجب مجازات سلب حیات.
  • جرائم موجب حبس ابد.
  • جرائم موجب مجازات قطع عضو و جنایت عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن.
  • جرائم موجب مجازات تعزیری درجه 3 و بالاتر.

حق الوکاله وکیل تسخیری بر عهده کیست؟

در پرونده های کیفری هزینه وکیل تسخیری از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود و متهم و بزه دیده در خصوص پرداخت حق الوکاله هیچ تکلیفی ندارند و دادگاه حق الوکاله ای را که از تعرفه بیشتر نباشد تعیین می نماید.

تعیین وکیل تسخیری در دادگاه ها 

استفاده از خدمات وکیل تسخیری فقط مربوط به مرحله دادسرا نبوده و متهم می تواند در مرحله دادگاه نیز از وکیل تسخیری استفاده نماید. براساس ماده 347 قانون آیین دادرسی کیفری متهم می تواند از دادگاه تقاضا کند که برای او وکیل تعیین شود.

در این صورت دادگاه وضعیت مالی متهم را مورد بررسی قرار داده و در صورت اعسار متهم برای او وکیل تعیین می نماید. نکته حائز اهمیت این است که در این حالت دادگاه ملزم به تعیین وکیل تسخیری برای متهم نمی باشد بلکه می بایست تقاضایی از سوی متهم صورت گرفته و دادگاه براساس تقاضا و بررسی احضار متهم تصمیم می گیرد.

اما در خصوص جرایم مهم ماده 348 بیان داشته است که در مورد این جرایم که مجازات آنها سلب حیات، حبس ابد، قطع عضو، نصف دیه کامل یا بیشتر است در مرحله دادگاه اگر متهم در اولین جلسه رسیدگی وکیل معرفی نکند و یا وکیل او بدون عذر موجه در دادگاه حاضر نشود تعیین وکیل تسخیری توسط دادگاه الزامی می باشد. فلسفه تعیین وکیل تسخیری در جرایم مهم جلوگیری از ضایع شدن حق متهم می باشد.

تعیین وکیل تسخیری در دادسرا و دادگاه اطفال و نوجوانان  

در دادگاه و دادسرای ویژه اطفال و نوجوانان نیز از وکلای تسخیری برای متهمین استفاده می گردد. براساس ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است.

یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ می نماید که برای او وکیل تعیین کند.

در صورت عدم تعیین وکیل عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین می شود.

نکته حائز اهمیت در این قسمت این است که، اگر ولی یا سرپرست برای طفل وکیل تعیین نکند یا وکیل بدون عذر موجه حاضر نشود مرجع قضایی برای او وکیل تعیین می نماید که این وکیل، وکیل تسخیری قلمداد می شود.

تعیین وکیل تسخیری در صورت جنون متهم 

در صورتی که متهم قبل از صدور حکم قطعی دچار جرم شود تعقیب متوقف خواهد شد مگر در خصوص جرایم حق الناسی که شرایط اثبات آن به نحوی باشد که حتی اگر فرد سالم بود نمی توانست از خود رفع اتهام کند.

در این صورت به قیم، ولی یا سرپرست قانونی مجنون اعلام می شود که ظرف 5 روز برای او وکیل معرفی کنند و در صورت عدم معرفی توسط آنها بدون توجه نوع جرم و میزان مجازات وکیل تسخیری تعیین می گردد.

نحوه استفاده از خدمات وکالت تسخیری چیست؟

استفاده از وکیل تسخیری به عنوان یک وکیل رایگان از جمله مطالبی است که افراد کمتر به آن توجه کرده و از آن آگاهی ندارند.

برای اینکه شخصی بتواند از وکیل تسخیری استفاده نماید باید در خصوص جرایم سنگین از دادگاه تقاضا نماید برای او وکیل تعیین نماید و در خصوص جرایم دیگر نیز باید دادخواست اعسار خود را ضمیمه پرونده نماید و این اعسار توسط دادگاه و شهود به اثبات برسد.

از سوی دیگر در صورتی می توان از وکلای تسخیری استفاده نمود که پرونده قابل دفاع باشد یعنی پرونده ای که  دارای اساس و پایه بوده و نتیجه ای در بر داشته باشد.

آیا حق داشتن وکیل تسخیری فقط برای متهم است؟

پاسخ به این سوال منفی می باشد زیرا همانطور که قبلا نیز اشاره شد استفاده از وکیل تسخیری برای شاکی نیز امکان پذیر می باشد. ماده 347 قانون آیین دادرسی کیفری در این خصوص بیان می کند که اگر دادگاه حضور وکیل را برای شخص بزه دیده ضروری بداند و شخص بزه دیده توانایی مالی نداشته باشد برای او وکیل تسخیری تعیین می شود.

نکته قابل توجه در اینجا این است که بر خلاف متهم که در جرایم مهم تعیین وکیل تسخیری برای او الزامی بود در خصوص شاکی این الزام وجود ندارد و دادگاه می تواند در صورت بررسی شرایط مالی شاکی و الزام به حضور وکیل برای او برای شاکی وکیل تسخیری تعیین کند.

چگونه وکیل تسخیری بگیریم؟

برای گرفتن وکیل‌ تسخیری متهم باید تا پایان اولین جلسه دادرسی تقاضای خود را مبنی بر نیاز به وکیل با دادگاه مطرح کند. برای این کار باید درخواستی به صورت کتبی خطاب به قاضی رسیدگی‌ کننده نوشته و ضمن ابراز عدم توانایی مالی برای گرفتن وکیل، درخواست تعیین وکیل تسخیری ارائه شود.

تعهدات وکیل تسخیری

تعهدات وکیل تسخیری نسبت به موکل، دقیقا همان تعهدات وکیل تعیینی است. البته طبیعی است که استفاده از وکیل تعیینی غالبا برای موکل نتایج بهتری در بردارد.

زیرا طبیعی است که فرد می‌تواند کسی را انتخاب کند که از جهات مختلف برای او مناسب‌ تر بوده و با او ارتباط راحت‌ تری برقرار کند.

همچنین قطعا سطح تخصص و توانایی وکلا یکسان نیست و فرد در صورت تمکن مالی، می‌تواند وکیل متبحرتری را انتخاب کند.

نمونه متن درخواست وکیل تسخیری

ریاست محترم شعبه … مجتمع قضایی …

با سلام

احتراما، اینجانب … متهم/شاکی پرونده کلاسه … به استحضار می‌رساند، اینجانب از توانایی مالی لازم برای تعیین و معرفی وکیل، برخوردار نمی‌باشم. لذا درخواست تعیین وکیل تسخیری، با استناد به ماده ۳۴۷ قانون آیین دادرسی کیفری را دارم.

خبرگزاری حقوقی دادپویان، پوشش دهنده آخرین اخبار حقوقی و قضایی شامل اخبار حقوقی، اخبار جنایی، اخبار کیفری، اخبار قضایی، آزمون های استخدامی و ثبت نامی در سراسر ایران میباشد.

2 دیدگاه

  1. پروانه شیخ علیان

    من از وکیل تسخیری از طریق کانون وکلا اقدام کردم خدا خیرشون بده به داد من رسیدن

  2. سلام با همه کم و کاستی های که در سیستم قوه قضاییه هست بازم خدا راشکر که یک وکیل برای آدم میزارند فقط یکم باید وقت گذاشت و دنبالش رفت ولیکن در نهایت جای شکرش باقیه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *