حق و حقوق کارگر بعد از بازنشستگی چگونه است؟
عنوان این مقاله عبارتست از: حق و حقوق کارگر بعد از بازنشستگی چگونه است؟ تا پایان این خبر با ما همراه باشید.
در صورت نیاز به مشاوره اداره کار، می توانید با وکیل اداره کار تهران در ارتباط باشید.
بازنشستگی
به گزارش خبرگزاری دادپویان، بازنشستگی دورهای از زندگی است که دیر یا زود همهی ما ناگزیر به تجربهاش هستیم. وقتی از این دوران، صحبت میشود ناخودآگاه چهرهی پدربزرگ و مادربزرگها را به خاطر میآوریم.
اما معمولا از لحظات پرتلاششان در سالهای جوانی تصوری نداریم. تنها تصویری که از آنها میبینیم، گرفتن مستمری ماهانه است. غافل از اینکه این مستمری، حاصل سالها پرداخت بیمه بازنشستگی است.
بیمه بازنشستگی چیست؟
همه افرادی که در شرکتی مشغول به کار هستند، بعد از بازنشستگی حقوقی را از سازمان تامین اجتماعی دریافت میکنند که به آن حقوق بازنشستگی گفته میشود. بیمه بازنشستگی یکی از انواع طرحهای بیمه عمر است که برخی از شرکتهای بیمهگر آن را ارائه میکنند.
مستمری بازنشستگی یا حقوق بازنشستگی مبلغی است که میتواند ماهانه و تا پایان عمر پرداخت شود و میزان آن به سابقه کاری و میزان حق بیمهای بستگی دارد که بیمهگذار پرداخت میکند.
تعریف بازنشستگی در بیمه تامین اجتماعی
بر اساس ماده ۲ قانون تامین اجتماعی، بازنشستگی، اشتغال نداشتن بیمه شده به کار به دلیل رسیدن به سن بازنشستگی تعریف شده است.
به عبارت دیگر وقتی فرد بیمهشده به سنی که قانونگذار در قانون تامین اجتماعی، مشخص کرده برسد، میتواند از کار دست بکشد و پس از آن از مستمری که توسط سازمان پرداخت میشود، استفاده کند.
به هر حال این از خدمات بیمه تامین اجتماعی است. در کل میتوان گفت شرایط بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی متغیر است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. در زیر این عوامل را برای شما شرح میدهیم:
- میزان سالهای پرداخت حق بیمه.
- سن بیمهشده.
- سختی کار.
- شرایط بیمهشده.
- جنسیت بیمه شده.
شرایط سنی برای بازنشستگی
طبق ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی، در صورتی که بیمه شده، سابقه پرداخت حداقل ۲۰ سال حق بیمه را داشته باشد، میتواند حقوق بازنشستگی دریافت کند. این قانون دارای چند تبصره است که آنها را برای شما شرح میدهیم:
افرادی که به حداقل سن بازنشستگی تامین اجتماعی نرسیدهاند، در صورتی میتوانند بازنشسته شوند که ۳۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند.
افراد شاغل در مشاغل سخت و کسانی که سابقه ۲۰ سال پرداخت حق بیمه متوالی یا ۲۵ سال سابقه متناوب در کارهای سخت دارند، بدون شرایط سنی میتوانند بازنشسته شوند. البته بانوانی که در مشاغل سخت و زیان آور کار میکنند، با داشتن ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه مستمری می توانند بازنشست شوند و حقوق خود را کامل دریافت کنند، حتی اگر به ۴۰ سال هم نرسند.
افرادی که ۳۵ سال سابقه مفید پرداخت حق بیمه دارند، بدون در نظر گرفتن شرایط سنی بازنشسته میشوند.
زنان کارگر مشمول قانون کار، در صورت داشتن ۲۰ سال سابقه اشتغال و پرداخت حق بیمه میتوانند در سن ۴۲ سالگی بازنشسته شوند. همچنین خانم هایی با داشتن ۳۰ سال حق پرداخت بیمه و ۴۵ سال سن میتوانند بازنشست شوند.
حالت دیگر اینکه خانمهایی با ۵۵ سال سن و سابقه پرداخت ۱۰ سال می توانند بازنشست شوند، اما مشمول ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی نخواهند شد. علاوه بر این ۳۰ روز کامل حقوق را دریافت نخواهند کرد.
چگونه بهترین بیمه بازنشستگی تامین اجتماعی را انتخاب کنیم؟
بد نیست بدانید که اگر میخواهید بهترین بیمه بازنشستگی را انتخاب کنید و شرایط بهتری داشته باشید، باید از روزهای جوانی سرمایهگذاری را شروع کنید. انتخاب بهترین بیمه بازنشستگی با توجه به اهداف، امکانات، شرایط مالی و زندگی افراد، نتایج متفاوتی دارد.
البته میتوانید ترکیبی از بیمههای بازنشستگی را برای خودتان انتخاب کنید، به این ترتیب آسایش فکری بیشتری دارید. بهترین ترکیبهای بیمه بازنشستگی شامل موارد زیر است:
بیمه بازنشستگی خصوصی به همراه یکی از انواع بیمههای عمر
بیمه بازنشستگی دولتی به همراه یکی از انواع بیمههای عمر
همچنین توجه داشته باشید که بهترین بیمه بازنشستگی با توجه به اهداف آدمهای متفاوت، با هم یکسان نیست. بنابراین باید توقعات خود را از بیمه بازنشستگی مشخص کنید و سپس از مشاوران قابل اعتماد در این زمینه کمک بگیرید.
بازنشستگی با سابقه کمتر از ۲۰ سال
برای بازنشسته شدن با شرایط کمتر از ۲۰ سال دو حالت وجود دارد که در ادامه به توضیح هریک میپردازیم:
مردان ۶۰ ساله و زنان ۵۵ ساله، اگر سابقه پرداخت حق بیمه آنها بین ۱۰ تا ۱۹ سال باشد، میتوانند تقاضاى بازنشستگی نمایند. مستمری این افراد بر اساس میزان سابقه آنها پرداخت میشود.
اگر سن بیمهگزار به سن مقرر (مطابق قانون) رسیده باشد، اما سابقه پرداخت حق بیمه وی کمتر از ۱۰ سال باشد. در این صورت او با خرید ما به تفاوت سابقه تا ۱۰ سال میتواند تقاضای بازنشستگی نماید.
مبلغ حقوق بازنشستگی در سال ۱۴۰۳
با توجه به لایحهای که در تاریخ ۲۱ دی ۱۴۰۱ از سوی رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی تحویل شد، بودجه دستگاههای دولتی و اجرایی مورد بررسی قرار گرفت.
این لایحه در مورد افزایش حقوق کارمندان و حداقل حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۲ است و سقف افزایش حقوق برای بازنشستگان کشوری و لشکری در سال ۱۴۰۲ مشخص شد. بازنشستگان تامین اجتماعی هم در این گروه قرار میگیرند.
با توجه به لایحه مذکور حداقل حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری در سال ۱۴۰۳ به میزان ۹,۰۰۰,۰۰۰ تومان تعیین شد. بر اساس تبصره ۱۲ ماده واحده موجود در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، به میزان ۲۰ درصد به حقوق بازنشستگان اعم از بازنشستگان کشوری، لشکری و سایر صندوقهای بازنشستگی مرتبط با دستگاههای دولتی و اجرایی اضافه شد.
به عبارت دیگر حقوق گروه نام برده شده در سال ۱۴۰۳ مبلغی کمتر از ۹ میلیون و سیصدهزار تومان در ماه نباید باشد. همچنین بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۳، کارمندان دولت در سال ۱۴۰۳ یک افزایش حقوق ۲۰ درصدی را نسبت به سال ۱۴۰۲ تجربه میکنند.
به زبان سادهتر یعنی هیچ یک از کارمندان دولت در سال ۱۴۰۳، حقوق و دستمزدی کمتر از ۱۰ میلیون تومان در ماه را نباید دریافت نمایند. به طور کلی حقوق افراد در گروههایی که در ادامه نام میبریم نباید کمتر از ۱۰ میلیون تومان در ماه باشد.
- کارمندان دولت.
- کارکنان حقوق بگیر در دولت.
- کارکنان رسمی، پیمانی.
- کارکنان دارای قرارداد کار معین.
- کارکنان مشمول طرح خدمت پزشکان و پیراپزشکان.
همچنین باید بدانید که تمامی دستمزدهای بیشتر از ۹ میلیون تومان در ماه، مشمول پرداخت مالیات میشوند. درنتیجه مطابق با پیشنهاد دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، حداقل حقوق و دستمزد کارکنان و کارمندان دولت از پرداخت مالیات معاف خواهد بود.
چگونگی افزایش حق اولاد و عائله بندی برای بازنشستگان
همانطور که میدانید مبلغی به عنوان حق اولاد و کمک هزینه عائلهبندی در فیش حقوقی بازنشستگان وجود دارد. این مبلغ به عنوان یک کمک خرج برای بازنشستگان در نظر گرفته میشود.
در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ در بند ۳ تبصره ۱۲ ماده واحده عنوان شده است که امتیاز کمک هزینه عائلهمندی و حق اولاد، موضوع بند (۴) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری شاغلین و بازنشستگان به ترتیب ۲۲۸۰ و ۱۰۵۰ و معادل ریالی امتیاز مذکور برای کارمندان مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت تعیین میشود.
مستمری مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی
همزمان با افزایش حقوق بازنشستگان و از کارافتادگان، حقوق مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی کشور نیز افزایش یافت. حقوق این افراد در سال ۱۴۰۲ به میزان ۴۰ درصد افزایش یافت. همچنین بهتر است بدانید که مستمری والدین شهدا برابر با حداقل حکم حقوقی بازنشستگان خواهد بود.
شرایط بازنشستگی طبق قانون کار
در رابطه با مفهوم بازنشستگی در قانون کار و شرایط آن، میتوان به ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی اشاره کرد. در این ماده قانونی آمده است که مشمولین این قانون در صورت حائز بودن شرایط زیر حق استفاده از مستمری بازنشستگی را خواهند داشت.
۱- حداقل ده سال حق بیمه مقرر را قبل از تاریخ تقاضای بازنشستگی پرداخته باشند.
۲- سن مرد به شصت سال تمام و سن زن به پنجاه و پنج سال تمام رسیده باشد.
تبصره ۱ [اصلاحی ۱۶/۱۲/۱۳۷۱]- کسانی که ۳۰ سال تمام کار کرده و در هر مورد حق بیمه مدت مزبور را به سازمان پرداخته باشند در صورتی که سن مردان ۵۰ سال و سن زنان ۴۵ سال تمام باشد می توانند تقاضای مستمری بازنشستگی نمایند. تبصره ۲ [اصلاحی ۱۴/۰۷/۱۳۸۰] – الف- کارهای سخت و زیان آور کارهایی است که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیر استاندارد بوده و در اثر اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیتهای طبیعی (جسمی و روانی) در وی ایجاد گردد که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن بوده و بتوان با بکارگیری تمهیدات فنی، مهندسی، بهداشتی و ایمنی و غیره صفت سخت و زیان آور بودن را از آن مشاغل کاهش یا حذف نمود.
شرایط بازنشستگی آقایان
آقایان در صورت برخورداری از یکی از شرایط زیر میتوانند خود را بازنشسته نمایند:
اگر حداقل ۵۰ سال سن و حداقل سابقه پرداخت بیمه ۳۰ سال را داشته باشند.
اگر حداقل ۶۰ سال سن و حداقل سابقه پرداخت بیمه ۱۰ سال را داشته باشند.
در صورتی که حداقل ۶۰ سال سن و حداقل یک سال سابقه پرداخت بیمه داشته باشند، میتوان با خرید الباقی سابقه مورد نیاز خود تا ۱۰ سال، سابقه را به ده سال رسانده و خود را بازنشسته کرد.
در صورتی هم که ۳۵ سال سابقه پرداخت بیمه داشته باشند، بدون محدودیت سنی میتوان درخواست بازنشستگی داد.
شرایط بازنشستگی بانوان
بانوان نیز در صورتی که یکی از شرایط زیر را داشته باشند، میتوانند خود را بازنشسته نمایند:
در صورت برخورداری از ۳۵ سال سابقه بیمه، میتوان خود را بدون محدودیت سنی بازنشسته کرد.
در صورتی که از سن ۴۲ سال و حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه به شرطی که در اداره یا ارگانی استخدام بوده و بیمه به طور کامل پرداخت شده باشد.
اگر از حداقل سن ۵۵ سال و حداقل ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه برخوردار باشند.
در صورتی که فردی ۵۵ سال سن و سابقه پرداخت حق بیمه یک سال را داشته باشد، میتواند با خرید مابقی سابقه بیمه تا ده سال، خود را بازنشسته کند.
شرایط بازنشستگی کارگر یا کارمند
برای آن که کارگر یا کارمند به طور قانونی بازنشسته شود، یک سری معیار و فاکتور های مهم وجود دارد که باید احراز شوند. سن و حق بیمه جزو معیار های اصلی در تعیین بازنشستگی به شمار می روند که البته شرایط بازنشستگی خانم ها با آقایان متفاوت است.
داشتن سوابق بیمه و شرایط سنی می تواند در بازنشستگی افراد تاثیر مستقیم داشته باشد. آقایان و خانم ها در صورت داشتن حداقل ۳۵ سال سابقه بیمه تامین اجتماعی می توانند بازنشسته شوند بدون آن که به سن قانونی بازنشستگی رسیده باشند.
در صورتی که سابقه بیمه کمتر از ۳۵ سال سن باشد، شرط سنی نیز برای بازنشسته شدن افراد لحاظ می شود.
حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی ۱۴۰۳
در تعریف مستمری یا حقوق بازنشستگی ۱۴۰۳ به زبان عامیانه، می توان گفت، مقدار پولی است که ماهانه، به طور مستمر و تا پایان عمر، به افراد دارای شرایط بازنشستگی مندرج در قانون تامین اجتماعی و قانون مدیریت خدمات کشوری و بر اساس احکام جدید بازنشستگان کشوری و تامین اجتماعی، تعلق می گیرد.
سوالی که مطرح می شود، این است که نحوه محاسبه میزان مستمری تامین اجتماعی و کشوری چگونه می باشد.
قبل از توضیح نحوه محاسبه میزان مستمری تامین اجتماعی و کشوری یا حقوق بازنشستگی ۱۴۰۳، باید، در خصوص صندوق بازنشستگی کشوری و سازمان تامین اجتماعی، نکاتی را ذکر کنیم.
صندوق بازنشستگی کشوری، از سازمان های دولتی می باشد که زیر نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. سازمان تامین اجتماعی، یک سازمان عمومی غیر دولتی بوده که وظیفه پوشش بیمه اجباری کارگران بخش خصوصی، مثل کارگاه ها و مشاغل آزاد را بر عهده دارد.
حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی ۱۴۰۳، مقداری از حقوق بازنشستگی کشوری، کمتر می باشد و این تفاوت، در زمینه مبلغ عیدی بازنشستگان کشوری و تامین اجتماعی نیز وجود دارد. به طور معمول، حقوق بازنشستگی بیش از نیمی از افراد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی، به میزان ۴۰ درصد، نسبت به مقدار حقوق بازنشستگی افراد تحت پوشش بیمه خدمات کشوری، کمتر است.
شرایط برقراری حقوق باز نشستگی کشوری و تامین اجتماعی ۱۴۰۳
شرایط برقراری حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی ۱۴۰۳ به شرح زیر است:
در صورتی که افراد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی، به مدت ۲۰ سال، حق بیمه خود را پرداخت کرده باشند، مردان در ۶۰ سالگی و زنان در ۵۵ سالگی، مستحق گرفتن حقوق مستمری بازنشستگی خواهند شد.
مطابق تبصره ماده ۷۶ قانون بیمه تامین اجتماعی، زنان یا مردان تحت پوشش بیمه، اگر حق بیمه خود را به مدت ۳۰ سال پرداخت کرده باشند، مردان در سن ۵۰ سال و زنان در سن ۴۵ سال، این حق را خواهند داشت که حقوق بازنشستگی یا مستمری را دریافت کنند.
در مورد بازنشسته شدن کارگران مشاغل سخت، می توان گفت، اگر آن ها، ۲۰ سال پی در پی یا ۲۵ سال به صورت نامتوالی، حق بیمه خود را پرداخت کرده باشند، می توانند، بازنشسته شوند، بدون آن که شرط سن، در خصوص آن ها، مطرح باشد.
در مورد بازنشستگی زنان، قانون بازنشستگی بر اساس شرایط کار زنان در قانون کار، بیان می دارد که، زنان با پرداخت حداقل ۲۰ سال حق بیمه تامین اجتماعی و داشتن حداقل ۴۲ سال سن، می توانند، با دریافت ۲۰ روز حقوق، بازنشسته شده و مستمری بگیرند، با این شرط که موقعی که زنان، درخواست بازنشسته شدن یا ترک کار می نمایند، مشمول شرایط قانون کار باشند.
همانگونه که گفتیم، میزان حقوق بازنشستگی ۱۴۰۳ بازنشستگان کشوری، بیشتر از حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی است. از این رو، شرایط بازنشستگی نیز در این دو، متفاوت می باشد . شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمات کشوری یا بیمه خدمات کشوری، بدین شرح است: مطابق قانون استخدام کشوری، یکی از شرایط برقراری حقوق بازنشستگی کشوری، داشتن ۶۰ سال سن و یا بیشتر از ۶۰ سال، با هر میزان سابقه خدمت و یا داشتن ۵۵ سال سن و حداقل ۳۰ سال سابقه خدمت است.
مطابق ماده ۷۷ قانون استخدام کشوری و تبصره ۲ ماده قانون اصلاح مقررات بازنشستگی، مصوب هزار و سیصد و شصت و هشت، چنانچه فرد استخدامی، به ۶۵ سال سن برسد، بدون توجه به میزان سال های خدمت، می تواند، توسط سازمانی که در آن مشغول است، بازنشسته شده و مستمری دریافت کنند.
همچنین بازنشستگان می توانند از طریق سایت درگاه خدمات الکترونیکی صندوق بازنشستگی کشوری احکام و فیش خود را دریافت نمایند.
اگر شخص استخدام شده، مردی با سابقه کار ۲۵ سال یا بیشتر باشد که ۵۰ سال یا بیشتر هم سن دارد، می تواند، درخواست بازنشستگی بدهد و در صورت موافقت سازمانی که برای آن خدمت می کند، مستحق دریافت حقوق بازنشستگی ۱۴۰۳ و مستمری بشود.
اگر شخص استخدام شده، زنی باشد که سابقه کارش، ۲۰ سال یا بیشتر باشد، می تواند در خواست بازنشستگی بدهد و در صورت اعلام موافقت سازمانی که برای آن خدمت می کرده، مستحق دریافت حقوق بازنشستگی و مستمری گردد.
ابلاغ قانون جدید بازنشستگی
بند الحاقی بند خ ماده ۲۹ لایحه قانون برنامه هفتم توسعه با عنوان قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی بهار امسال با هدف رفع ناترازی در صندوق های بازنشستگی با شرایط جدید به تایید شورای نگهبان رسیده و لازم الاجرا شده است.
زمان دقیق اجرای این قانون تاکنون مشخص نشده است، اما اخیرا وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی تاکید کرده است که این قانون از سال ۱۴۰۵ اجرا خواهد شد، ولی با این حال اطلاعات دقیق تر از زمان اجرایی شدن این قانون در دست نیست.
به موجب قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی: «قانون، بیمه پردازانی که ۲۸ تا ۳۰ سال سابقه خدمت داشته باشند به سنوات اشتغال آن ها برای بازنشستگی اضافه نمی شود، اما برای بیمه پردازانی که ۲۵ تا ۲۸ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی دو ماه اضافه، برای بیمه پردازان با ۲۰ تا ۲۵ سال سابقه خدمت به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی سه ماه، برای بیمه پردازان با ۱۵ تا ۲۰ سال سابقه خدمت به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی چهار ماه و برای بیمه پردازانی که مطابق قوانین تا ۱۵ سال سابقه خدمت دارند، به سنوات اشتغال آنان پنج سال اضافه می شود»
همانطور که اشاره شد ابلاغ قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی با هدف رفع ناترازی در صندوق های بازنشستگی به تصویب رسیده است. لازم به ذکر است اجرای این قانون مشمول بازنشستگان نبوده و مربوط به افرادی است که پس از تصویب و اجرایی شدن این قانون بازنشسته شده اند.
فرمول و نحوه محاسبه دو سال آخر بازنشستگی
مبلغ حقوق بازنشستگی ۱۴۰۳، همانند پاداش بازنشستگی، برای افراد مختلف، متفاوت است و این تفاوت، به پایه حقوق فرد و سابقه کار کردن وی، بستگی دارد.
در محاسبه حقوق بازنشستگی کشوری، سابقه خدمت، در موسسات یا سازمان هایی که تحت پوشش بیمه قانون مدیریت خدمات کشوری هستند و سهم بازنشستگی، پرداخت شده یا تعهد به پرداخت، انجام شده، ملاک است.
همچنین، میزان حقوق بازنشستگی و معدل حقوق و کسر از حق بیمه، در بازنشستگی کشوری، بر مبنای دریافتی ۲ سال آخر، با اعمال آخرین ضریب حقوق سال بازنشستگی، در نظر گرفته می شود. بر این اساس، فرمول و نحوه محاسبه دو سال آخر بازنشستگی کشوری عبارت است از:
محاسبه معدل حقوق و کسر از حق بیمه، بر مبنای دریافتی ۲ سال آخر. محاسبه معدل ۲ سال اشتغال آخر خدمت، بدین صورت می باشد که باید، جمع حقوق و فوق العاده های دو سال قبل از بازنشستگی، ضرب در مدت خدمت هر سال شده و سپس، مجموع آن ها، در عدد ۷۲۰ روز (۲ سال)، تقسیم شود.
سپس، معدل 2 سال اشتغال آخر خدمت، در سنوات قابل قبول (تاسقف ۳۰ سال) ضرب شود و حاصل، بر عدد ۳۰ تقسیم گردد و سپس، حاصل تقسیم، در افزایش ۵% ناشی از ۲ سال سابقه خدمت مازاد بر ۳۰ سال (موضوع ماده ۱۰۴ قانون مدیریت خدمات کشوری) ضرب گردد.
همانگونه که در قسمت های قبل، توضیح دادیم، میزان حقوق بازنشستگی و شرایط تعلق حقوق بازنشستگی، در بازنشستگان مشمول قانون بیمه تامین اجتماعی و بازنشستگان کشوری، متفاوت است، از این رو، نحوه محاسبه میزان مستمری تامین اجتماعی و کشوری نیز متفاوت می باشد. نحوه محاسبه میزان مستمری تامین اجتماعی، مطابق فرمول زیر خواهد بود:
متوسط دستمزد بیمه شده، ضرب در تعداد سال هایی که بیمه پرداخت کرده، تقسیم بر ۳۰ می گردد. برای محاسبه متوسط دستمزد باید، حقوق و مزایای مشمول کسر حق بیمه، ظرف دو سال آخر پرداخت حق بیمه، با یکدیگر، جمع شده و بر ۲۴، تقسیم گردد.
در صورتی که بیمه شده، در دو سال آخر، مدتی مشغول کار نباشد، متوسط دستمزد، با کسر مدت، از ماه های قبل از این دو سالی که فرد، مشغول نبوده، به دست می آید.
میزان حقوق بازنشستگی سال ۱۴۰۳
بر اساس بند ۲ و ۴ تبصره ۱۲ (حقوق و دستمزد) قانون بودجه ۱۴۰۳ فرمول محاسبه حقوق بازنشستگی کشوری ارائه شده است.
حقوق بازنشستگان، وظیفه بگیران و مشترکان صندوق های بازنشستگی کشوری و لشکری و سایر صندوق های بازنشستگی وابسته به دستگاه های اجرائی، به میزان بیست درصد (۲۰%) نسبت به آخرین حکم حقوق سال ۱۴۰۱ افزایش می یابد. (بند دوم)
حداقل حقوق و مزایای مستمر شاغلان مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری و حداقل حقوق سایر حقوق بگیران، حداقل حقوق بازنشستگان و وظیفه بگیران مشمول صندوق بازنشستگی کشوری و سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح و سایر صندوق های وابسته به دستگاه های اجرائی به میزان بیست درصد (۲۰%) افزایش می یابد. (بند چهارم)
باید گفت که بسته به میزان حقوق دریافتی فرد بازنشسته در سال قبل، این حقوق، تا ۲۰ درصد، افزایش خواهد یافت و این امر، بازنشستگان، وظیفه بگیران و مشترکان صندوق های بازنشستگی کشوری و لشکری و سایر صندوق های بازنشستگی وابسته به دستگاه های اجرایی، همچنین، بازنشستگان و وظیفه بگیران مشمول صندوق بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح را در بر می گیرد.
در خصوص حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی و مستمری بگیران این سازمان باید گفت، که بنابر اعلام این سازمان؛ افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳، به میزان ۳۵ درصد می باشد. سایر سطوح درآمدی نیز، علاوه بر دریافت حقوق ثابت (۶,۹۰۰,۷۸۰ ریال)، مشمول ۲۲ درصد افزایش حقوق خواهند بود.
هم چنین، حداقل میزان مستمری بازنشستگان، ازکارافتادگان کلی و مجموع مستمری بازماندگان ماهانه به میزان ۷۱,۶۶۱,۸۴۰ ریال تعیین شده است. هم چنین، کمک هزینه عائله مندی مستمری بگیران دارای حداکثر دو فرزند، ۱۴ میلیون و ۴ هزار و ۱۰۰ ریال، دارای سه فرزند و بیشتر، ۱۸ میلیون و ۲۰۵ هزار و ۳۳۰ ریال، تا دو فرزند؛ ۸ میلیون و ۵۹۵ هزار و ۶۲۰ ریال، می باشد.
کمک هزینه اولاد برای فرزند سوم و بیشتر نیز مبلغ ۱۱,۱۷۴,۳۰۶ ریال، کمک هزینه همسر متکفل فرزند پرونده های بازماندگان دارای حداکثر دو فرزند، ۱۴,۰۰۴,۱۰۰ ریال، کمک هزینه همسر متکفل فرزند پرونده های بازماندگان دارای سه فرزند و بیشتر؛ ۱۸,۲۰۵,۳۳۰ ریال تعیین شده است.
حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگی با ۱۵ سال
ممکن است این سوال مطرح شود که حقوق بازنشستگی با ۱۵ سال سابقه چقدر است؟ یا حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگی با ۱۵ سال سابقه چقدر است؟
در پاسخ باید گفت مستمری بازنشستگی را بر اساس میانگین دستمزد ۲۴ ماه اخیر محاسبه می نمایند. یعنی در ابتدا باید در نظر گرفت حقوق دریافتی متقاضی در ۲۴ ماه اخیر به صورت میانگین چه مبلغی بوده و سپس اقدام به محاسبه بر اساس ۱۵ سال سابقه بیمه پردازی نمود.
نحوه محاسبه مستمری بازنشستگی عبارت است از میانگین دستمزد ۲۴ ماه آخر ضرب در ۱۵ سال سابقه بیمه پردازی تقسیم بر ۳۰. حقوق بازنشستگی با ۱۲، ۱۳ و ۱۴ سال سابقه نیز بر اساس همین فرمول محاسبه می گردد.
حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگی با ۲۰ سال
ممکن است این سوال مطرح شود که حقوق بازنشستگی با ۲۰ سال سابقه چقدر است؟ یا فرمول محاسبه دو سال آخر بازنشستگی چیست؟ یا حداقل حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳ چقدر است؟
در پاسخ باید گفت اولا نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی با ۲۰ سال سابقه تفاوتی با محاسبه حقوق مستمری سایر بازنشستگان نداشته و نحوه محاسبه مستمری بازنشستگی با ۲۰ سال سابقه عبارت است از میانگین دستمزد ۲۴ ماه آخر ضرب در ۲۰ سال سابقه بیمه پردازی تقسیم بر ۳۰.
حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگی با ۳۰ سال
نحوه محاسبه حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگی با ۳۰ سال سابقه به میزان میانگین دستمزد ۲۴ ماه آخر متقاضی باز می گردد. حداقل حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با ۳۰ سال سابقه و حداقل حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری در سال ۱۴۰۳ به میزان ۹,۰۰۰,۰۰۰ تومان تعیین شد.
بر اساس تبصره ۱۲ ماده واحده موجود در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، به میزان ۲۰ درصد به حقوق بازنشستگان اعم از بازنشستگان کشوری، لشکری و سایر صندوق های بازنشستگی مرتبط با دستگاه های دولتی و اجرایی اضافه شد.
همچنین لازم به ذکر است میزان حداکثر حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی نیز با لحاظ میانگین دو سال اخر دریافتی متقاضی محاسبه می گردد.
حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگی با ۳۵ سال
در رابطه با نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی با ۳۵ سال سابقه و محاسبه حقوق بازنشستگی بالای ۳۰ سال باید گفت این دسته بازنشستگان نیز از فرمول محاسبه حقوق بازنشستگی مستثنی نبوده و نحوه محاسبه مستمری بازنشستگی با ۳۵ سال سابقه عبارت است از میانگین دستمزد ۲۴ ماه آخر ضرب در ۳۵ سال سابقه بیمه پردازی تقسیم بر ۳۰. سقف حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی بر اساس اعلام سازمان تامین اجتماعی محاسبه می گردد.
در رابطه با پایه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با ۳۰ سال سابقه همانطور که پیش از این گفتیم حداقل ۹,۰۰۰,۰۰۰ تومان تعیین شد.
چند ماه بعد از بازنشستگی حقوق واریز میشود؟
در ابتدا متقاضی باید مدارک درخواست بازنشستگی خود را تکمیل و ارائه کند.
مرحله بعدی پس از ثبت درخواست صدور حکم بازنشستگان تامین اجتماعی، تاییدیه درخواست بازنشستگی است که به صورت اینترنتی در سامانه خدمات الکترونیک بیمه تامین اجتماعی در فیلد eservices.tamin.ir گزینه تامین اجتماعی من و سپس درخواست های من قابل مشاهده خواهد بود.
پس از تایید درخواست بازنشستگی می بایست برای بازنشسته محترم فیش حقوقی صادر شود.
به هنگامی که اولین فیش حقوقی برای بازنشسته محترم صادر شود، پیامکی حاوی اطلاع رسانی صدور فیش بازنشستگی برای ایشان ارسال می گردد.
این پروسه عموما زمانی حدود یک ماه تا ۴۵ روز ممکن است زمان بر باشد. متقاضیان برای پیگیری درخواست خود می توانند از سامانه خدمات الکترونیک بیمه تامین اجتماعی استفاده نمایند. در ادامه برای اطلاع بیشتر از نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی زنان و شرایط بازنشستگی مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
زمان و نحوه پرداخت اولین حقوق بازنشستگان
همانطور که پیش از این اشاره شد؛ واریز اولین حقوق بازنشستگی ممکن است کمی زمان بر باشد. در رابطه با زمان و نحوه پرداخت اولین حقوق بازنشستگان باید اینطور گفت که زمان واریز اولین حقوق مشخص نیست و به محض صدور اولین فیش حقوقی بعد از، صدور حکم بازنشستگی، همراه با سایر بازنشستگان مبلغ مستمری برای متقاضی محترم واریز می گردد.
به منظور دریافت حقوق مستمری، بازنشستگان باید یک حساب بانکی نزد بانک رفاه داشته و شماره حساب خود را به بیمه تامین اجتماعی اعلام نمایند. برای این امر می توانند به صورت اینترنتی از طریق سامانه خدمات الکترونیک بیمه تامین اجتماعی به نشانی eservices.tamin.ir اقدام نمایند.
پس از ورود به سامانه، شخص باید در ابتدا گزینه مستمری بگیران، سپس گزینه اعلام شماره حساب بانکی ویژه مستمری بگیران را انتخاب نموده و شماره حساب، نوع حساب و تاریخ ثبت خود را دقیق اعلام نمایند.
اگر چنانچه فرایند واریز مستمری بازنشستگی بسیار طولانی شود، می بایست درخواست صدور حکم بازنشستگی در سایت بررسی شود؛ چرا که در صورت عدم تایید درخواست صدور حکم بازنشستگی، مستمری برای بازنشسته واریز نخواهد شد.
میزان حقوق بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد
صاحبان حرف و مشاغل آزاد که اقدام به بیمه پردازی نموده اند؛ پس از گذشت ۳۰ سال بیمه پردازی یا رسیدن به سن بازنشستگی می توانند درخواست صدور حکم بازنشستگی خود را ثبت نمایند.
پس از ثبت درخواست صدور حکم و تایید شدن درخواست نوبت به محاسبه حقوق بازنشستگی می رسد. برای محاسبه میزان حقوق بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی باید از فرمول محاسبه حقوق بازنشستگی کمک گرفت.
نحوه محاسبه میزان حقوق بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی بدین صورت است که میانگین دستمزد ۲۴ ماه آخر متقاضی مبنای محاسبه قرار می گیرد.
فرمول محاسبه دو سال آخر بازنشستگی نیز بدین صورت است که درآمد هر ماه بیمه شده در طی ۲۴ ماه جمع شده و حاصل آن تقسیم بر ۲۴ می شود.
در نهایت عدد به دست آمده را ضرب در تعداد سال های بیمه پردازی متقاضی کرده و مجموع را تقسیم بر عدد ۲۴ می کنند. عدد به دست آمده مبلغ استحقاقی دریافت مستمری بازنشستگی متقاضی خواهد بود.
اگر چنانچه مبلغ به دست آمده از حداقل دستمزد ماهانه اعلام شده توسط وزارت کار و رفاه اجتماعی کمتر باشد، میزان مستمری بازنشستگی را تا سقف حداقل حقوق افزایش می دهند.
حقوق بازنشستگان رانندگان تامین اجتماعی ۱۴۰۳
بیمه رانندگان تامین اجتماعی به منظور حمایت از رانندگان ایجاد شده و رانندگان محترم برای برخورداری از حمایت های مستمری و بازنشستگی می توانند از این نوع بیمه تامین اجتماعی برخوردار شوند.
رانندگان محترم پس از گذشت ۳۰ سال سابقه بیمه پردازی و یا رسیدن به سن بازنشستگی می توانند درخواست بازنشستگی و حقوق مستمری دریافت دریافت نمایند.
باید محاسبه حقوق بازنشستگی رانندگی نیز از فرمول محاسبه حقوق بازنشستگی مستثنی نبوده و باید میانگین دستمزد ۲۴ ماه آخر این عزیزان مبنای محاسبه قرار بگیرد.
رانندگان پس از ثبت درخواست صدور حکم بازنشستگی در صورتی که مشمول شرایط بازنشستگی باشند، حکم بازنشستگی شان صادر می گردد. همچنین باید اقدام به افتتاح حساب نزد بانک رفاه نموده و شماره حساب خود را اعلام نمایند.
خبرگزاری حقوقی دادپویان، پوشش دهنده آخرین اخبار حقوقی و قضایی شامل اخبار حقوقی، اخبار جنایی، اخبار کیفری، اخبار قضایی، آزمون های استخدامی و ثبت نامی در سراسر ایران میباشد.
سلام و علیکم والله انقدر حقوق بازنشستگی با این تورم افتضاح هست که شرمنده خانواده ها هستیم هیچ عدالتی نیست سی تا سی و پنج سال حق بیمه میدیم و آخرش چندسال آخر زندگی به بدبختی یک حقوق ناچیز میدن هیچ عدالتی نیست عیدها شرمنده نوه و بچه ها هستیم توصیه میکنم به جوانان به جای بیمه پرداخت کردن طلا بخرن کنار بزارند که واقعا یک سرمایه گذاری موفق هست البته اگر خودتون می خواهید بیمه رد کنید اگر از محل کار رد میشه که حسابش جدا هست ولی بازم توصیه ام اینه که طلا بخرید برای پیری خودتون بزارید کنار شده کم