بهترین روش توقیف کارت ملی برای مهریه؟
عنوان این مقاله عبارتست از: بهترین روش توقیف کارت ملی برای مهریه؟ تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی مهریه می توانید با وکیل مهریه در ارتباط باشید.
مسدود کردن کد ملی
به گزارش خبرگزاری دادپویان، اذعان می دارد که امروزه، بیشتر خدمات، از جمله خدمات بانکی و اداری، صرفا با ارائه کارت و کد ملی، امکان پذیر است و با توجه به هوشمند شدن کارت های ملی، صرف وارد کردن کد ملی هر شخص، برای استعلام اطلاعات وی و مجاز بودن ارائه خدمت به او، کافی خواهد بود.
در برخی مواقع، هنگامی که اشخاص، قصد استفاده از برخی خدمات، نظیر خدمات بانکی را دارند، با پیغامی نظیر کد ملی شما در سامانه ثبت احوال قفل شده است، روبرو می گردند، در این شرایط، تنها در صورتی فرد قادر خواهد بود که از خدمات اجتماعی و مالی بهره مند گردد که با نحوه و مراحل رفع توقیف یا رفع مسدودی کد ملی، آشنا باشد.
از کجا بفهمیم کد ملی مسدود شده
اینکه از کجا بفهمیم کد ملی مسدود شده است؟ پرسشی بوده که از سوی اغلب افراد دارای پرونده های حقوقی و کیفری در دادگاه و محاکم دادگستری، مطرح می گردد. لذا این تیتر از مقاله حقوقی دینا، به بررسی نحوه اطلاع از مسدود شدن کد ملی و استعلام ممنوع الخدمات بودن محکوم علیه، اختصاص می یابد.
در پاسخ به پرسش مطروحه باید گفت، تا الان این امر، تنها از طریق مراجعه حضوری به ادارات ثبت احوال، میسر است و اینگونه نیست که مسدودی کد ملی، به افراد، ابلاغ گردد یا سامانه ویژه ای برای استعلام آن، تعبیه شده باشد.
البته، مواقعی که فرد دارای پرونده در دادگاه، برای دریافت خدمات بانکی، اداری و…، به این مراکز مراجعه نموده و خدمت به علت مسدودی کد ملی، به او ارائه نمی گردد نیز می تواند، موقعیتی غیر مستقیم، برای استعلام ممنوع الخدمات بودن محکوم علیه یا اطلاع از مسدود شدن کد ملی، لحاظ شود.
به موجب مسدود کردن کد ملی، فرد از خدمات اجتماعی، اداری، بانکی و… محروم می گردد و هنگام درخواست ارائه خدمت، با پیغامی مشابه کد ملی شما در سامانه ثبت احوال قفل شده یا وجود مغایرت میان اطلاعات وارده با اطلاعات ثبتی در ثبت احوال روبرو می شود.
دلایل قفل شدن کد ملی
برای توضیح دلایل قفل شدن کد ملی، لازم به توضیح است، پیرو تصویب و ابلاغ دستور العمل ساماندهی اجرای احکام مدنی، امکان مسدود کردن کد ملی محکوم علیه در دعاوی مالی، ایجاد شد.
همچنین، امکان مسدود کردن کد ملی برخی متهمین و محکومین، نظیر سربازان فراری و… از سوی مقام قضایی، وجود دارد. بنابراین، در یک جمع بندی کلی باید گفت، مهم ترین دلایل قفل شدن کد ملی، موارد زیر هستند:
در مواردی که پس از صدور حکم قطعی در دعاوی مالی و صدور اجراییه، محکوم علیه، از پرداخت بدهی خود، خودداری می ورزد، این امکان وجود دارد که محکوم له، از اجرای احکام مرجع صادر کننده رای، تقاضای مسدود کردن کد ملی و به تبع، ممنوع الخدماتی و توقیف حساب ها و اموال محکوم علیه را داشته باشد.
در شرایطی که برای دادگاه رسیدگی کننده به اعسار و صادر کننده حکم آن، محرز گردد، شخصی با هدف فرار از پرداخت دین، مرتکب تقصیر شده تا موجب اعسار وی شود، دادگاه می تواند دستور ممنوع الخدماتی و مسدود کردن کد ملی وی را صادر نماید.
مسدود شدن کد ملی سربازان فراری از خدمت اجباری سربازی به دستور دادسرای نظامی، مسدود کردن کد ملی از سوی مقام قضایی دادسرا به منظور تکمیل قرار تامین کیفری، مسدود کردن کد ملی توسط اجرای احکام کیفری، به علت وجود بدهی های مالی به دستگاه قضایی، اعم از جزای نقدی یا وجه الکفاله، از دیگر علل مسدود شدن کد ملی هستند.
طریقه مسدود کردن کد ملی محکوم علیه
طریقه مسدود کردن کد ملی محکوم علیه، مبحثی است که در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در توضیح این امر باید گفت، مسدود کردن کد ملی، به درخواست ذینفع (خواهان و کسی که رای به نفع او صادر شده) و به دستور مقام قضایی، میسر می باشد.
در مواردی که در دعاوی حقوقی یا کیفری دارای جنبه مالی، رایی به نفع محکوم له یا شاکی، صادر گردد و پس از صدور اجراییه یا گذشت مواعد مقرر قانونی، محکوم علیه از اجرای مفاد رای و اجراییه، خودداری نماید، ذینفع می تواند با مراجعه به اجرای احکام شعبه صادر کننده رای یا از طریق ثبت درخواست از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، درخواست مسدود کردن کد ملی و ممنوع الخدمات شدن محکوم علیه را داشته باشد.
پس از موافقت با درخواست، نامه ای به فرد، جهت ارائه به مراجع صالح، نظیر بانک، ثبت احوال و… داده می شود یا دستور مسدود کردن کد ملی و ممنوع الخدمات شدن، به صورت سیستمی، به نهادهای ذی صلاح، ابلاغ می گردد.
در پرونده های موجود در دادسرا، اجرای احکام کیفری و دادگاه های حقوقی و کیفری، حسب مورد، مقام قضایی، بسته به صلاح دید، می تواند، دستور مسدود کردن کد ملی متهم، محکوم و… را داشته باشد و این امر را به ثبت احوال و تمام مراجع صالح، ابلاغ نماید.
مزایای مسدود کردن کد ملی
در باره که مفهوم عبارت کد ملی شما در سامانه ثبت احوال قفل شده چه بوده و اینکه آیا امکان مسدود شدن کد ملی سربازان فراری وجود دارد یا خیر، توضیح داده شد.
با توجه به اینکه مسدود کردن کد ملی، دارای مزایای مخصوص به خود است، در این تیتر، مزایای مسدود کردن کد ملی، بررسی می شود که عبارتند از:
- جلوگیری از فرار متهمین و محکومین
- اهرم فشار برای پرداخت بدهی مالی یا تسلیم خود به مراجع کیفری صالح.
- پیشگیری از وقوع مواردی که سبب مسدود شدن کد ملی می گردد، نظیر پیشگیری از جرم فرار از خدمت سربازی.
شایان ذکر است، مسدود شدن کد ملی، سبب توقیف اموال و یا ضبط آن ها به نفع دولت یا محکوم له، نمی شود و برای توقیف اموال، باید درخواست و به تبع، دستوری جداگانه ارائه و صادر گردد.
رفع توقیف اموال نیز تنها پس از حل عامل سبب توقیف، میسر خواهد بود.
مدت زمان مسدودی کد ملی
افرادی که کد ملی آن ها به دستور قضایی، مسدود شده و به تبع، از دریافت خدمات اجتماعی و مالی، محروم هستند، همواره پرسش هایی را در خصوص مدت زمان مسدودی کد ملی، مطرح می نمایند. لذا پاسخ داده خواهد شد.
قانون گذار، در خصوص مدت زمان مسدود کردن کد ملی و ممنوع الخدماتی محکوم علیه به تبع آن، ساکت می باشد و مدت معینی را مشخص نکرده است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت، مدت زمان مسدود ماندن کد ملی و ممنوع الخدماتی محکوم علیه، کاملا تابع دستور قضایی و تشخیص مقام قضایی صالح است.
با توجه به روند مسدود ماندن کد ملی افرادی که به علت بدهی مالی، نپرداختن دیه، فرار از سربازی و… کد ملی آن ها مسدود شده، می توان گفت تا مادامی که مانع مسدودی کد ملی و ممنوع الخدمات شدن محکوم علیه رفع نگردد، کد ملی، مسدود باقی خواهد ماند و محکوم علیه، ممنوع الخدمات، خواهد بود.
رفع مسدودی کد ملی و نمونه درخواست آن
رفع مسدودی کد ملی و نمونه درخواست آن، مبحثی است که در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، مورد بررسی قرار گرفته است.
با این توضیح که فردی که کد ملی او مسدود یا در اصطلاح عرفی، توقیف شده، می تواند با طی مراحل رفع مسدودی کد ملی و تنظیم نمونه درخواست آن، اقدام به رفع توقیف و رفع مسدودی کد ملی نماید و مجددا، از خدمات اجتماعی و مالی، بهره مند گردد. برای رفع توقیف و رفع مسدودی کد ملی، فرد باید، اقدامات زیر را انجام دهد:
مدارک مثبت رفع مانع و رفع سبب مسدود شدن کد ملی و ممنوع الخدماتی را تهیه و سپس، آن را به همراه درخواست رفع مسدودی، به مرجع صالح، ارائه دهد یا با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و پس از تشکیل حساب کاربری ثنا، آن را به مرجع صالح، ارسال نماید.
مرجع صالح، پس از بررسی و احراز شرایط رفع توقیف و رفع مسدودی کد ملی، اقدامات لازم را در این خصوص انجام داده و دستورات مورد نیاز را صادر و به مراجع صلاحیت دار، ابلاغ خواهد کرد.
آیا مسدود کردن کد ملی موجب توقیف اموال میشود؟
برخی گمان میکنند که با مسدود نمودن کد ملی محکوم علیه ب معنای توقیف کلیه اموال منقول و غیر و منقول و حساب های ایشان میباشد. این یک باور کاملا غلط است.
در واقع همانطور که گفته شد متقاضی با مسدود نمودن کد ملی صرفا محکوم علیه را از دریافت خدمات عمومی محروم مینماید. بنابراین محکوم له برای توقیف اموال محکوم علیه باید درخواستی متفاوت از درخواست مسدود نمودن کارت ملی به مرجع قضایی ارائه دهد.
به عبارت دیگر توقیف اموال و مسدودی کارت ملی دو درخواست متمایز از هم میباشند که نیاز به بررسی جداگانه داشته و در عمل نیز مراجع قضایی میتوانند تصمیمات متفاوتی در خصوص آن ها اتخاذ نمایند.
مسدود کردن کد ملی محکوم علیه
به موجب دستورالعمل ساماندهی و تسریع در اجرای احکام مدنی و به منظور احقاق حقوق عامه و بهبود و تسریع در روند اجرای احکام مدنی، در بند ح دستور العمل نامبرده مشروح می دارد:
ح: ایجاد ظرفیت جهت ممنوع الخدمات کردن و انسداد حساب محکومان مالی، موضوع مواد ۱۷ و ۱۹ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی.
بنابراین به موجب مصوبه اخیر التصویب می توان کد ملی افرادی که به موجب حکم دادگاه محکوم به پرداخت مبلغی می شوند را مسدود نمود.
در پی آن فرد از بهره مندی حقوقی همچون افتتاح حساب بانکی، انتقال هر گونه سند رسمی در دفاتر اسناد رسمی و تمدید اعتبار کارت بانکی و… محروم می شود.
توقیف کد ملی بابت مهریه
در توضیح توقیف کد ملی بابت مهریه باید گفت، از عواقب اجرا گذاشتن مهریه توسط زوجه، می تواند مسدود کردن کد ملی زوج باشد.
با این توضیح که چنانچه زن، مهر خود را به اجرا گذارد و مرد، محکوم به پرداخت آن شود اما پس از صدور اجراییه و یا بعد از گذشت مهلت پرداخت مهریه تقسیط شده به علت اعسار، همچنان از پرداخت مهر یا محکوم به، استنکاف کند، زن می تواند از اجرای احکام، تقاضای مسدود کردن کد ملی مرد را داشته باشد.
اجرای احکام شعبه صادر کننده رای، پس از بررسی درخواست و شرایط پرونده، اقدام به صدور و ابلاغ دستور مسدود کردن کد ملی و ممنوع الخدمات کردن محکوم علیه می نماید که در اصطلاح عرفی، به آن، توقیف کد ملی می گویند.
رفع توقیف کد ملی در سامانه ثبت احوال و سایر مراجع، تنها پس از پرداخت مهر و رفع مانع سبب مسدودی کد ملی، امکان پذیر بوده و باید، مدارک مثبت رفع مانع، به مرجع صالح، ارجاع گردد تا مقام قضایی، دستور رفع توقیف و مسدودی کد ملی و ممنوع الخدماتی محکوم علیه، را صادر نماید.
ممنوعیت انسداد کد ملی متهمان و محکومان صادر شد
رئیس قوه قضائیه در نشست فصلی شورای عالی قوه قضائیه (۳۰ فروردین ۱۴۰۳)، ضمن انتقاد از برخی احکام قضائی گفت: با صدور احکام ناظر بر محرومیتهای اجتماعی افرادِ مجرم و خاطی نباید به گونهای عمل شود که زندگی فرد و یا خانواده او فلج شود، برای نمونه، توقیف و مسدود کردن «کد ملی» فرد، از آن دست اقداماتی است که مگر در موارد استثنایی و خاص، واقعا ضرورتی ندارد.
در پی سخنان رئیس قوه قضائیه در رابطه با مشکلات ناشی از مسدودسازی کد ملی افراد و ماموریت رئیس عدلیه به معاون اول قوه قضائیه در این زمینه، حجتالاسلام والمسلمین حمزه خلیلی، معاون اول قوه قضائیه با صدور بخشنامهای، کلیه مراجع قضائی را از انسداد کد ملی متهم و محکوم، منع کرد.
معاون اول قوه قضائیه، در بخشنامهای که در تاریخ ۲۳ اردیبهشتماه ۱۴۰۳ خطاب به روسای کل دادگستری استانها صادر کرد، به آنها متذکر شده است: (محروم کردن اشخاص از حقوق شهروندی با استفاده از مسدودسازی کد ملی، فاقد وجاهت قانونی بوده و لازم است مراجع قضائی از این اقدامات اجتناب ورزند.)
خبرگزاری حقوقی دادپویان، پوشش دهنده آخرین اخبار حقوقی و قضایی شامل اخبار حقوقی، اخبار جنایی، اخبار کیفری، اخبار قضایی، آزمون های استخدامی و ثبت نامی در سراسر ایران میباشد.