اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله تجدید نظر

اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله تجدید نظر

عنوان این مقاله عبارتست از: اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله تجدید نظر. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

در صورت نیاز به مشاوره حقوقی در مورد اعسار، می توانید با بهترین وکیل دعاوی در ارتباط باشید.

هزینه رسیدگی به دعاوی

به گزارش خبرگزاری دادپویان، اذعان می دارد که، روند رسیدگی به پرونده ها، در دادگاه های حقوقی و یا کیفری، رایگان نبوده و دولت، برای تامین هزینه های مربوط به قوه قضاییه و رسیدگی به پرونده ها توسط قضات، اقدام به اخذ هزینه دادرسی، از شاکی یا خواهان ثبت کننده شکوائیه و دادخواست می نماید که البته، در صورت برنده شدن پرونده، این هزینه، قابل اخذ از مشتکی عنه یا خوانده، می باشد.

 اعتراض به آرای صادره در محاکم حقوقی و کیفری، از جمله اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر نیز رایگان نبوده و رسیدگی به اعتراض به این رای، نیازمند پرداخت تعرفه هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر می باشد.

تعریف دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

اصولا جهت طرح دعوای حقوقی در دادگاه، باید مبلغی تحت عنوان هزینه دادرسی پرداخت شود، در غیر این صورت دادخواست شما توسط دادگاه پذیرفته نشده و نتیجتا به دعوای شما رسیدگی نمی‌شود.

اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله تجدید نظر

 با ‌وجود این، در صورت طرح دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی همزمان با دادخواست اصلی و پذیرش ادعای اعسار شما از سوی دادگاه، شما نه تنها به ‌صورت موقت از پرداخت هزینه دادرسی معاف می گردید، بلکه اگر تمایل داشته باشید، از حق داشتن وکیل معاضدتی و معافیت موقت از پرداخت حق الوکاله آن نیز بهره مند خواهید شد.

البته در حال حاضر اثبات اعسار خواهان موجب معافیت از پرداخت هزینه‌های کارشناسی احتمالی در پرونده نمی‌شود.

معسر کیست؟

دعوای اعسار تنها از فرد معسر پذیرفته می­‌شود. معسر کسی است که به دلیل ناکافی بودن دارایی خود یا به دلیل عدم دسترسی به مال خود به‌ صورت موقت، از توانایی پرداخت هزینه دادرسی جهت اقامه دعوا در دادگاه برخوردار نیست.

برای مثال شخص ملک بزرگی دارد که به راحتی به فروش نمی‌رود و اگر هم به فروش برود، فروش آن برای پرداخت هزینه دادرسی دعوا معقول و منطقی به نظر نمی‌رسد. این شخص از پرداخت هزینه دادرسی موقتا معاف است، زیرا به اموال خود دسترسی ندارد.

اثبات دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی چگونه است؟

این دعوا با شهادت شهود قابل اثبات است. بنابراین، برای اثبات این دعوا باید شهادت کتبی (استشهادیه) حداقل دو نفر مرد از اشخاصی که از وضعیت مالی و زندگی فرد معسر مطلع هستند، به دادخواست دعوا ضمیمه شود.

در شهادت ‌نامه باید مشخصات، شغل، وسیله امرار معاش فرد مدعی اعسار و عدم توانایی او در پرداخت هزینه دادرسی با ذکر مبلغ آن، به ‌صورت واضح قید گردد. در شهادت ‌نامه همچنین مشخصات کامل و اقامتگاه شهود به‌ صورت کامل درج می‌ شود.

به‌ علاوه منشا اطلاع شهود از عدم توانایی شخص معسر از پرداخت هزینه دادرسی نیز باید ذکر شود. شایان ذکر است اقامتگاه محلی است که شخص در آنجا سکونت دارد و مرکز مهم امور او نیز در آن محل است.

اگر محل سکونت شخصی، با مرکز مهم امور او متفاوت باشد، برای مثال محل سکونت و محل کار شخصی در دو شهر مختلف باشد، مرکز مهم امور او یعنی محل کار او اقامتگاه آن شخص محسوب می ‌شود. همچنین هیچ شخصی نمی‌ تواند بیش از یک اقامتگاه داشته باشد.

دادگاه می‌ تواند به فرد مدعی اعسار اخطار نماید که تا شهود خود را در جلسه دادگاه حاضر نماید. در این صورت جهت صدور حکم، فرد باید شهود خود را در دادگاه حاضر کند.

نتیجه دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

اگر اعسار کسی اثبات شود، وی به‌ صورت موقت از پرداخت تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی صرفا در دعوای مطروحه معاف می‌شود. در واقع معافیت از پرداخت هزینه دادرسی در هر دعوا باید به ‌صورت جداگانه مورد پذیرش دادگاه قرار گیرد.

 اما اگر حکم اعسار در دعوایی صادر شد، معافیت از پرداخت هزینه دادرسی شامل تمامی مراحل دعوا است. برای مثال اگر ادعای اعسار فردی در مرحله نخستین (بدوی) دعوای الزام به تنظیم سند رسمی مورد پذیرش قرار گیرد، این شخص از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله تجدید نظر همین دعوا نیز معاف می‌گردد.

اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله تجدید نظر

معافیت از پرداخت هزینه دادرسی موقتی است. اگر در دعوای مطروحه حکم به نفع فرد معسر صادر شود (معسر محکوم‌له واقع شود) اما وی از اعسار خارج گردد یعنی دارای تمکن مالی جهت پرداخت هزینه دادرسی شود، دادگاه هزینه دادرسی را از او دریافت می‌کند.

 همچنین اگر فرد معسر پس از صدور حکم مذکور از تمکن مالی جهت پرداخت تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی برخوردار گردد، باید هزینه دادرسی را به ‌صورت کامل یا جزئی پرداخت نماید.

به علاوه اگر دادگاه تشخیص دهد که معسر با درآمد خود قادر به پرداخت هزینه دادرسی است، می تواند با مدنظر قرار دادن درآمد شخص معسر، هزینه های ضروری زندگی او و میزان هزینه دادرسی، مقدار و مدت پرداخت هزینه دادرسی را تعیین نماید و هزینه دادرسی را به‌ صورت اقساط از وی دریافت کند.

تعرفه میزان هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر

هزینه دادرسی عبارت است از:

  • هزینه برگ‌ هایی که به دادگاه تقدیم می‌ شود.
  • هزینه قرارها و احکام دادگاه. بر این اساس، ثبت کنندگان دادخواست یا شکوائیه، باید، هزینه برگ دادخواست یا شکایت نامه، همچنین، هزینه رسیدگی به پرونده که منجر به صدور حکم یا قرار می شود را تحت عنوان هزینه دادرسی، به دادگاه، بپردازند تا دادخواست و یا شکوائیه آن ها، به دادگاه صالح ارسال گردد، برای آن، پرونده تشکیل شده و در دادگاه صالح، مورد رسیدگی قرار گیرد.

بدیهی است که بدون پرداخت هزینه دادرسی، هیچ یک از موارد مذکور، اتفاق نخواهد افتاد مگر اینکه اعسار از پرداخت هزینه دادرسی فرد، مورد قبول محکمه، قرار گیرد.

از آنجا که اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر نیز سبب رسیدگی مجدد و صدور رای می گردد، متقاضی اعتراض به رای این دادگاه، باید هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر را بپردازد.

 میزان هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، با توجه به اعلام دولت و قوه قضاییه، برای هر برگ دادخواست یا شکوائیه، در حدود ۲۰ هزار ریال در سال ۱۴۰۳ است و هزینه رسیدگی و صدور حکم یا قرار، در صورتی که شاکی یا خواهان، بخواهد نسبت به رای دادگاه تجدید نظر، اقدام به اعاده دادرسی، اعتراض ثالث یا فرجام خواهی، کند، بسته به مالی بودن یا غیر مالی بودن دعوا، همچنین، حقوقی یا کیفری بودن موضوع دعوا، می باشد.

اعسار از هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر استان

در صورت عدم پرداخت هزینه دادرسی، به اعتراض فرد، رسیدگی نخواهد شد، مگر اینکه معسر باشد و اعسار وی نسبت به پرداخت هزینه دادرسی، مورد قبول محکمه، قرار گیرد.

درخواست اعسار فرد از پرداخت هزینه دادرسی اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر استان، باید، توسط مدعی اعسار، به صورت جداگانه یا همراه دادخواست اعتراض، ثبت و به دادگاه صالح، ارسال گردد، در صورتی که دادگاه، اعسار فرد را بپذیرد، از پرداخت هزینه های دادرسی اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، معاف خواهد بود.

 

 چنانچه درخواست اعسار فرد، مود پذیرش محکمه واقع نشود، برای رسیدگی به اعتراض وی به رای دادگاه تجدید نظر استان، به او، مهلتی قانونی داده خواهد شد تا نسبت به واریز هزینه دادرسی، اقدام نماید، در غیر این صورت، به اعتراض او، رسیدگی نخواهد شد.

در چنین شرایطی، چون فرد، مدعی اعسار است، هنگام ثبت دادخواست اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر استان، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، موقتا، تا زمان رسیدگی به پرونده اعسار، هیچ هزینه ای را از فرد، دریافت نمی کنند و در خصوص تعرفه خدمات دفاتر خدمات قضایی نیز، مطابق بخشنامه کانون دفاتر خدمات قضایی، به وی، تا ۳۰ درصد، تخفیف خواهند داد.

طرح دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

دعوای اعسار از هزینه دادرسی را می توان هم به ‌صورت دادخواست جداگانه و هم به همراه دادخواست دعوای اصلی، نزد دادگاه مطرح نمود.

دعوای اعسار هم در دادگاه نخستین (بدوی) قابل طرح است و هم در دادگاه تجدید نظر استان و دیوان عالی کشور. 

یعنی شخص می‌تواند در زمان طرح دادخواست بدوی (نخستین)، دادخواست تجدید نظر و فرجام خواهی، همزمان در دادخواست، ادعای اعسار خود را هم مطرح نماید.

حکم اعسار در دعاوی متعدد

اگر فردی علیه یک نفر دعاوی متعددی را به‌ صورت همزمان اقامه نماید و صرفا در یکی از این دعاوی حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی صادر شود، این حکم نسبت به سایر دعاوی طرح شده علیه همان شخص نیز موثر است.

اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله تجدید نظر

برای مثال: مریم علیه همسر خود به‌ صورت همزمان دعاوی طلاق، خلع ید و تصرف عدوانی را در دادگاه اقامه می‌نماید. مریم در دعوای طلاق، دعوای اعسار از هزینه دادرسی را نیز مطرح میکند که مورد پذیرش دادگاه قرار می‌گیرد.

این حکم صادر شده در دو دعوای دیگر مریم علیه همسرش که به ‌صورت توامان اقامه شده اند نیز مورد پذیرش دادگاه قرار می‌گیرد. بنابراین مریم الزامی به طرح دعوای اعسار به طور جداگانه در هر کدام از دعاوی را ندارد.

فوت معسر در حین دادرسی

اگر شخص معسر در طی مراحل رسیدگی فوت شود، ورثه او نمی ‌توانند از حکم اعسار بهره ببرند. در واقع با فوت معسر رسیدگی دادگاه به ‌طور موقت متوقف می ‌شود. 

جهت ادامه رسیدگی ورثه باید هزینه دادرسی را پرداخت نمایند مگر آنکه ورثه به ‌صورت مجزا معسر بودن خود را اثبات کنند.

عدم پرداخت هزینه دادرسی در مرحله تجدید نظر

هر مرحله از دادگاه ممکن است هزینه‌ هایی را به همراه داشته باشد، از جمله هزینه ‌های مربوط به بدوی، تجدید نظر، فرجام خواهی و یا اعاده دادسی با یکدیگر متفاوت می باشد. 

در صورت عدم پرداخت هزینه دادگاه در مرحله تجدید نظر، ممکن است قانونا مهلت زمانی به فرد خواهان داده شود تا این هزینه را پرداخت کند.

 

اگر هزینه دادرسی در زمان مقرر پرداخت نشود، پرونده ممکن است مورد رسیدگی قرار نگیرد، مگر آنکه فرد خواهان از قبل درخواست اعسار یا ناتوانی در پرداخت را اعلام کرده باشد و دادگاه با این اعسار موافقت کرده باشد.

در مرحله تجدید نظر تا به امروز، هزینه ‌های دادرسی برای پرونده‌های مالی برابر با ۵/۵ درصد از مبلغ خواسته محاسبه می‌شود.

هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر

تعرفه هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، در دعاوی مالی حقوقی، در مرحله فرجام خواهی، اعاده دادرسی و اعتراض ثالث، نسبت به رای دادگاه تجدید نظر، ۵/۵ درصد ارزش محکوم به بوده و در صورت اعسار فرد و پذیرش آن در محکمه، نیاز به پرداخت هزینه، نخواهد بود.

اخبار حقوقی قضایی دادپویان، پوشش دهنده آخرین اخبار حقوقی و قضایی شامل اخبار حقوقی، اخبار جنایی، اخبار کیفری، اخبار قضایی، آزمون های استخدامی و ثبت نامی در سراسر ایران میباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *