شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن
عنوان این خبر عبارتست از: شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن. تا پایان این خبر با ما همراه باشید.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی طلاق، می توانید با وکیل برای طلاق توافقی تهران در ارتباط باشید.
موارد نشان دهنده عدم تمکین زن
به گزارش خبرگزاری دادپویان، شرایطی وجود دارد که طبق آن مرد می تواند بدون پرداخت برخی از حق و حقوق زن از او را طلاق دهد. این شرایط را به طور کلی عدم تمکین زن می نامند. منظور از عدم تمکین زن و موارد نشان دهنده عدم تمکین زن، مواردی است که شرع و قانون، زن را موظف به انجام آن در قبال مرد می کند اما زن از انجام آن ها خودداری می نماید.
به طور کلی عدم تمکین را در دو بخش عام و خاص می توان مورد بررسی قرار داد. منظور از تمکین عام اطاعت از شوهر در مسائل خانوادگی است و تمکین خاص صرفا به روابط زناشویی اشاره دارد.
برای مشاوره عدم تمکین، می توانید با وکیل خانواده موسسه حقوقی دادپویان در تماس باشید.
عدم تمکین عام:
- سکونت در محلی که شوهرش تهیه نموده.
- پذیرفتن ریاست مرد بر کانون خانواده.
- خوش رفتاری با شوهر.
- رعایت نظافت خود و منزل.
- گرفتن اجازه از شوهر برای خروج از منزل.
عدم تمکین خاص:
- ایفای درخواست های شوهر در مسائل جنسی و زناشویی.
لازم به ذکر است که عدم رعایت هر کدام از این مسائل توسط زن می تواند این اجازه را به مرد بدهد که درخواست طلاق به دلیل عدم تمکین کند. البته در نظر داشته باشید که باید این موارد در دادگاه به اثبات برسد، در غیر این صورت دادخواست طلاق به این دلیل امکان پذیر نخواهد بود.
ضمن اینکه در مواردی زن اجازه عدم تمکین را خواهد داشت. برای مثال در تمکین خاص اگر درخواست مرد غیر عرفی باشد زن می تواند از او نپذیرد یا اگر دلایل قانونی و شرعی برای عدم تمکین داشته باشد، این اجازه را خواهد داشت.
اثبات شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن
چنانچه مردی بخواهد به دلیل عدم تمکین زن درخواست طلاق بدهد، باید شرایط به وجود آمده را به اثبات برساند. در حالت کلی به سه شیوه شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن به اثبات می رسد.
برای مشاوره تلفنی و حضوری در مورد عدم نمکین زن می توانید و شرایط آن می توانید با وکیل متخصص خانواده موسسه حقوقی دادپویان در ارتباط باشید.
این سه شیوه عبارتند از:
- اقرار شخص زن به عدم تمکین در دادگاه.
- اطلاع داشتن عده ای از عدم تمکین زن و شهادت دادن علیه او.
- کسب اطمینان قاضی از عدم تمکین زن با توجه به اظهارات طرفین.
عدم تمکین زن چه اختیاراتی به مرد می دهد؟
چنانچه زنی از مرد خود تمکین نکند و مرد بتواند آن را با روش هایی که گفتیم در دادگاه ثابت کند، اختیاراتی نصیب مرد خواهد شد. به بیان دیگر دادگاه پس از اینکه عدم تمکین زن را پذیرفت به مرد اختیاراتی می دهد. این اختیارات به شرح زیر هستند:
- مرد می تواند به زن نفقه پرداخت نکند.
- مرد می تواند بدون اجازه زن برای ازدواج مجدد اقدام کند.
- مرد می تواند بدون پرداخت نحله، نفقه، اجرت المثل و حتی تقسیم دارایی، زن را طلاق بدهد.
چه زمانی عدم تمکین زن قانونی خواهد بود؟
جلوتر اشاره کردیم که در برخی موارد زن می تواند تمکین نکند و قانون نیز از او حمایت خواهد کرد. در چنین شرایطی مرد نمی تواند درخواست طلاق در صورت عدم تمکین دهد و زن می تواند از حق خود دفاع کند. شرایطی که زن را از حکم نشوز تبرئه می کند عبارتند از:
- عدم توانایی مرد برای فراهم کردن وسایل ضروری زندگی.
- به خطر افتادن سلامت زن از نظر روحی و جسمی در صورت زندگی مشترک.
- وجود بیماری های مقاربتی و احتمال ابتلای طرف مقابل.
- عدم تمکین خاص در دوران عادت ماهانه.
- ترک منزل برای دیدار بستگان یا امر ضروری.
- دادن حق مسکن یا سفر به زن در زمان عقد.
لازم به ذکر است که در برخی از این شرایط، زن می تواند درخواست طلاق بدهد. برای مثال در صورتی که زن بتواند ثابت کند در زندگی با مرد دچار عسر و حرج شده است، می تواند درخواست طلاق بدهد. البته توصیه می شود حتما قبل از هر اقدامی با یک وکیل یا کارشناس حقوقی باتجربه مشورت نمایید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد موضوعات خانواده و طلاق، می توانید با وکیل متخصص خانواده موسسه حقوقی دادپویان در ارتباط باشید.
بررسی شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن
حق طلاق به طور پیش فرض در قانون با مرد است، اما هر زمان که او بخواهد زن را طلاق بدهد، باید تمامی حق و حقوق او از جمله نفقه، مهریه، اجرت المثل و… را پرداخت نماید. با این وجود در صورت عدم تمکین زن و اثبات آن در دادگاه، مرد می تواند بدون پرداخت برخی از مواردی که ذکر کردیم، زن را طلاق دهد.
و چنانچه در مورد شرایط طلاق در صورت عدم تمکین سوالاتی دارید می توانید با وکلای خانواده و تمکین موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی و حضوری در ارتباط باشید.
مهریه زن در صورت عدم تمکین
سوالی که برای اغلب افرادی که درگیر ماجرای طلاق و مهریه هستند این است که اگر زنی از شوهر خود تمکین نکند و در اصطلاح زن ناشزه باشد آیا می توان به دلیل عدم تمکین، مهریه را به اون پرداخت نکرد؟
در پاسخ به این سوال باید این نکته مهم را یادآوری کنیم که مهریه به عنوان یک دین مالی، مستقل از تکالیف زناشویی زوجه بوده و صرفا ناشی از عقد نکاح است. به این معنی که به محض جاری شدن خطبه عقد پرداخت مهربه بر عهده مردان است. بنابراین، نشوز زوجه، مانعی برای پرداخت مهریه نمی باشد.
شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن چیست؟
زن در مقابل مرد باید به وظایفی که شرعا و قانونا بعد از خواندن صیغه عقد بر عهده اش قرار گرفته عمل کند که تحت عنوان تمکین عام و خاص توضیح دادیم. حال اگر زن به وظایفی که گفتیم عمل نکند مرتکب عدم تمکین یا همان نشوز شده است. اگر زن مرتکب عدم تمکین و نشوز شده باشد ضمانت اجراهایی برای او در پی دارد که شامل موارد زیر است:
مرد می تواند با اثبات عدم تمکین زن به دادگاه خانواده رسیدگی کننده به این دعوا درخواست ازدواج مجدد کند.
مرد می تواند به دلیل عدم تمکین زن از پرداخت نفقه به زن خودداری کند که برای عدم پرداخت نفقه هم نشوز و عدم تمکین زن باید در دادگاه خانواده ثابت شده باشد.
مرد می تواند با اثبات عدم تمکین زن از دادگاه خانواده رسیدگی کننده به این دعوا درخواست طلاق زن را بکند.
همانطور که بیان شد یکی از شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن، اثبات عدم تمکین زن در دادگاه خانواده رسیدگی کننده به پرونده می باشد. پس از این امر و اثبات عدم تمکین زن، زوج این حق را دارد که بدون پرداخت مبلغ نفقه، اقدام به طلاق نماید.
برای آشنایی بیشتر در مورد شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن می توانید با وکیل خانواده موسسه حقوقی دادپویان مشاوره آنلاین داشته باشید.
آزمایش عدم تمکین چیست؟
در صورتی که مرد ادعای کذب عدم تمکین همسرش را مطرح کند و به دروغ بگوید که همسرش تمکین نکرده است و در مقابل زن بگوید که ادعای همسرش دروغ است، دادگاه برای بررسی و اثبات صحت ادعای طرفین، حکم آزمایش عدم تمکین را صادر میکند. با انجام این آزمایش مشخص میشود که آیا زوجه تمکین میکند یا نه.
مجازات عدم تمکین زن چیست؟
در پاسخ به این سوال که مجازات عدم تمکین زن چیست؟ باید گفت که مجازات قانونی تنها در صورتی برای اشخاص اجرا می شود که قانون برای عمل آنها تعیین جرم کرده باشد. اما عدم تمکین از سوی زوجه در واقع جرم نیست که مجازاتی در پی داشته باشد. بلکه تنها دارای عواقب و آثار حقوقی خواهد بود که شامل موارد زیر است:
در صورتی که زن بدون داشتن عذر موجه، از تمکین شوهر امتناع کند، از دریافت نفقه محروم خواهد شد.
در صورت سوال در مورد مجازات عدم تمکین زن می توانید با وکیل خانواده موسسه حقوقی دادپویان مشاوره حضوری داشته باشید.
در صورت تمکین نکردن زن، او از یکسری حقوق مالی بعد از طلاق مانند تنصیف اموال و داراییهای همسرش، محروم خواهد شد.
مرد با گذشت مدت زمان مشخصی از تمکین نکردن زن، با مراجعه به دادگاه میتواند، حکم ازدواج مجدد دریافت کند.
لذا با توجه به موارد فوق، چنانچه زن تمکین نکند، مجازات نمیشود و فقط از برخی حقوق خود محروم خواهد شد و حق اعتراض به دادگاه را نیز ندارد. اما مهریه در هر صورت به زن تعلق میگیرد و به بهانه تمکین نکردن نمیتوان، از پرداخت مهریه سر باز زد.
مجازات عدم تمکین مرد از زن چیست؟
در مورد عدم تمکین مرد از زن قضیه بدین صورت است که چنانچه زوج از همسر خود تمکین نکند، عبارت عدم تمکین برای این شرایط استفاده نمیشود، بلکه عبارت ناشز یعنی شخصی که نشوز انجام داده است، به کار میرود. در صورتی که شرایط نشوز مرد محرز شود، زن میتواند به دادگاه مراجعه کرده و مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین را ارائه کند، دادگاه نیز حکم طلاق او را صادر خواهد کرد.
مصداق این شرایط زمانی است که مرد وظایف زناشویی خود در قبال همسرش را انجام ندهد و موجب عسر و حرج زن شود، یعنی شرایط مشقت باری برای زن ایجاد شود و ادامه زندگی برایش ممکن نباشد.
یکی از وظایف مرد در قبال همسرش، پرداخت نفقه به اوست و در صورتی که از این تکلیف امتناع کند، برای او پیامدهایی خواهد داشت. طبق ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده، چنانچه مردی علیرغم داشتن استطاعت مالی، نفقه همسرش را در صورت تمکین او پرداخت نکند یا از پرداخت نفقه سایر اشخاص واجب النفقه سرباز زند، محکوم به حبس تعزیری درجه شش خواهد شد.
بدین معنا که اگر زن از شوهرش برای عدم پرداخت نفقه شکایت کند، دادگاه مرد را به شش ماه تا دو سال حبس محکوم خواهد کرد.
در صورت مجازات عدم تمکین مرد از زن می توانید با وکیل خانواده موسسه حقوقی دادپویان مشاوره تلفنی داشته باشید.
مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین چیست؟
اصولا مردان، برای اثبات تمکین زن، میتوانند به هر یک از دلایل اثبات دعوی، استناد کنند و هنگام تنظیم دادخواست الزام به تمکین، این ادله را در دادخواست، قید و ضمیمه آن کنند. از مهمترین مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین زوجه، استشهادیه میباشد که مرد با معرفی شاهد به دادگاه، تمکین نکردن همسر خود را اثبات میکند.
از دیگر مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین، اقرار زن مبنی بر تمکین نکردن از شوهرش میباشد که میتواند در پاسخ به سوالات قاضی مطرح کند.
مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین از سمت زن، اظهارنامه است. بدین صورت که پس از ترک منزل بدون دلیل موجه توسط زن، شوهر میتواند، برای زن اظهارنامه دعوت به تمکین ارسال کند.
چنانچه زن به این اظهارنامه توجه نکند و همچنان بدون دلیل موجه تمکین نکند، شوهر میتواند، مدارک مربوط به اظهارنامه را ضمیمه دادخواست خود کند.
در خصوص تمکین و عدم تمکین زن چنانچه هر سوالی دارید می توانید با وکیل متخصص خانواده موسسه حقوقی دادپویان مشاوره تلفنی و حضوری داشته باشید.
اما در خصوص مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین توسط مردان یا همان نشوز که باید در قالب دعاوی الزام به پرداخت نفقه یا تهیه مسکن مناسب در شان زن باشد، مدارکی مانند استشهادیه محلی و شهادت شهود مورد نیاز است. اعتراف مرد به نشوز و نپرداختن نفقه به زن نیز به عنوان مدرک تلقی میشود.
چنانچه شوهر، زن را از خانه بیرون کرده باشد، زن میتواند با پلیس تماس بگیرد و صورتجلسه پلیس مدرکی برای استناد به عدم حسن معاشرت مرد خواهد بود.
دیگر اینکه زن میتواند اظهارنامهای مبنی بر ادای وظایف زناشویی، پرداخت نفقه، تعیین تکلیف برای زندگی مشترک یا تهیه مسکن مناسب برای شوهرش ارسال کند و در صورت امتناع و بی توجهی شوهر، با استناد به مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین اظهارنامه علیه او در دادگاه طرح دعوی کند.
راه های اثبات عدم تمکین زن
برای طلاق در صورت عدم تمکین زن و خودداری از پرداخت حقوق مالی زن باید مرد بتواند عدم تمکین زن را به دادگاه اثبات کند. برخی از این دلایل اثبات عدم تمکین زن هنگام درخواست طلاق از طرف مرد موارد ذیل هستند:
- ارائه نظر کارشناس در مورد نشوزه زن.
- عدم توجه زوجه به اظهارنامه های ارسالی از طرف مرد.
- زن زندگی مشترک را بدون اجازه مرد ترک کند و بازنگردد.
- خود زن در دادگاه خانواده به عدم تمکین در برابر مرد اقرار کند.
- زن از عدم تمکین خود در برابر مرد عدهای از آشنایان را مطلع کرده باشد، بنابراین مرد این افراد را به عنوان شاهد در دادگاه خانواده حاضر کند.
قاضی دادگاه با بررسی شواهد و یا اظهارات زن و مرد در دادگاه با تکیه به علم خود عدم تمکین زن را تشخیص دهد.
چنانچه هر سوال در مورد راه های اثبات عدم تمکین در جلسه دادگاه دارید می توانید با وکلای متخصص خانواده موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری در ارتباط باشید.
شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن به چه صورت است؟
چنانچه شوهر بتواند تمکین نکردن همسرش را در دادگاه ثابت کند، دادگاه به او حق طلاق میدهد و شوهر برای آن که بتواند از همسرش طلاق بگیرد، باید برخی حقوق او مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و موارد دیگر را بپردازد. مراحل طلاق از طرف مرد به دلیل تمکین نکردن زن به صورت زیر است:
- ثبت دادخواست طلاق.
- ارجاع به جلسات مشاوره خانواده به نظر دادگاه.
- ارجاع پرونده طلاق برای داوری.
- ارجاع پرونده طلاق به دادگاه.
- صدور گواهی عدم امکان سازش در صورت تایید دادگاه.
- مراجعه به دفترخانه برای جاری شدن صیغه طلاق.
مهریه زن در صورت عدم تمکین چگونه است؟
در جواب مهریه زن در صورت عدم تمکین چگونه است؟ باید گفت این است که ضمانت اجرای عدم تمکین زوجه از بین رفتن مهریه او یا مجوزی برای عدم پرداخت مهریه توسط شوهر نیست.
مطابق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی زن به مجرد عقد نکاح مالک تمام مهر می شود چه تمکین کند و چه تمکین نکند و لذا نشوز مطلقا تاثیری در مهریه زن ندارد.
فرض کنید زنی بی دلیل موجه زندگی را رها کرده و علی رغم صدور حکم و اجرائیه تمکین نکرده است
بعد از مدتی زوج دادخواست طلاق از طرف مرد به دادگاه می دهد. در این حالت هم مهریه زن از بین نخواهد رفت.
ضمانت اجرای ناشزه بودن زوجه چیست؟
۱- نفقه به او تعلق نمی گیرد.
۲- طلاق به درخواست زوجه بسیار بسیار برای او دشوار می شود. (در رابطه با حق طلاق بخوانید).
۳- زوج (شوهر) می تواند تقاضای ازدواج مجدد کند.
ماده ۱۱۰۲- همینكه نكاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تكالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار میشود.
ماده ۱۱۰۸- هر گاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع كند مستحق نفقه نخواهد بود.
ماده ۱۱۱۴- زن باید در منزلی كه شوهر تعیین میكند سكنی نماید مگر آنكه اختیار تعیین منزل بزن داده شده باشد.
ماده ۱۱۱۵- اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد زن می تواند مسكن علیحده اختیار كند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور محكمه حكم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام كه زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است نفقه بر عهده شوهر خواهد بود.
ماده ۱۰۸۲- به مجرد عقد، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
این موارد در مورد ضمانت اجرای ناشزه بودن زوجه بوده است چنانچه سوال و یا مشاوره ای در این زمینه می خواهید می توانید با وکلای متخصص موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی و حضوری در ارتباط باشید.
خبرگزاری حقوقی دادپویان، پوشش دهنده آخرین اخبار حقوقی و قضایی شامل اخبار حقوقی، اخبار جنایی، اخبار کیفری، اخبار قضایی، آزمون های استخدامی و ثبت نامی در سراسر ایران میباشد.